BRUSSEL - Bijna alle inwoners van de Europese Unie willen een strengere grenscontrole op immigranten van buiten de EU. Dat blijkt uit een enquête van de Europese Commissie die maandag is bekendgemaakt.

Van de ondervraagden is 80 procent voor strengere controles, 17 procent reageerde afwijzend. Bureau Gallup heeft de enquête half december gehouden onder 7514 burgers van de vijftien EU-lidstaten, waaronder Nederland.

De mening van de vijfhonderd ondervraagde Nederlanders kwam vrijwel overeen met die in andere EU-landen: 79 procent is voor en procent is tegen strengere controles. Grieken en Italianen toonden zich de grootste voorstanders (89 procent), het minst was de steun in Zweden (65 procent).

De ondervraagden vinden verder dat de regels voor asielzoekers hetzelfde zouden moeten zijn in alle lidstaten. Van de ondervraagden zei gemiddeld 85 procent voor eensluidender regels te zijn, in Nederland vroeg 90 procent dat.

De cijfers steunen het beleid van de Europese Unie, vindt een woordvoerder van de Europese Commissie. De Europese lidstaten streven sinds vijf jaar naar een gemeenschappelijk Europees asielbeleid.