SARAJEVO - De internationale vredesmacht van de NAVO in Bosnië, SFOR, heeft donderdag een grote operatie in het zuidoosten van het Balkanland gelanceerd. Wat het precieze doel is van de actie, wilde een woordvoerder van de troepenmacht vooralsnog niet bekendmaken. Wel is bekend dat dit de mogelijke verblijfplaats van de oud-leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic betreft.

Bekijk video

De NAVO heeft donderdag wel verklaard Radovan Karadzic niet te hebben gevonden in Celebici, waar een grote SFOR-actie heeft plaatsgehad. Een lokaal Servisch radiostation in Bosnië meldde donderdag de arrestatie van Radovan Karadzic.

Volgens een hoge Bosnische functionaris in Sarajevo zou een gebied bij de stad Foca, bij de grens met Montenegro, zijn omsingeld. Verscheidene helikopters nemen deel aan de operatie en pantservoertuigen hebben positie gekozen, aldus de Bosniër.

Volgens een agent van de lokale politie heeft een omvangrijk troepencontingent alle wegen van en naar het dorp Celebici, zo'n vijftig kilometer van Foca en tien kilometer van de grens met Montenegro, afgesloten. Mensen hebben opdracht gekregen binnen te blijven en helikopters zijn in het dorp geland.

Explosies

Servische bronnen verklaren dat er in en rond Celebici wordt geschoten en dat er explosies zijn te horen. SFOR-militairen zouden huizen, een school, kerk en ziekenhuis doorzoeken.

De televisie in Republika Srpska, de Servische entiteit in Bosnië, meldde donderdagochtend dat de elektriciteit, telefoon en watertoevoer zijn afgesneden. Scholen in de omgeving zouden gesloten zijn. SFOR-militairen zouden ook in het dorp Jecmiste in actie zijn gekomen.

Tribunaal

Foca en directe omgeving zijn het verleden herhaaldelijk genoemd als de mogelijke verblijfplaats van de oud-leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic. Het Joegoslavië-Tribunaal is naar hem op zoek. Hij is samen met generaal Ratko Mladic de meeste gezochte persoon door het VN-hof in Den Haag. Beiden zijn aangeklaagd voor misdaden begaan tijdens de burgeroorlog in Bosnië-Herzegowina (1992-1995).

Ook andere Bosnische Serviërs die het tribunaal zoekt, houden zich mogelijkerwijs in het gebied op. Sinds 1997 heeft de internationale troepenmacht SFOR 23 verdachten gearresteerd. Een twintigtal anderen, onder wie zestien Bosnische Serviërs, is nog altijd op de loop.

Arrestaties verlopen niet altijd vlekkeloos. Zo pleegde de Bosnische Serviër Janko Janjic zelfmoord toen hij werd aangehouden. Dragan Gagovic werd door militairen doodgeschoten.

/DOSSIERJoegoslavië

Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer