SEOUL - Het Noord-Koreaanse regime heeft de vrouwelijke bevolking aangespoord meer kinderen te baren. Vrouwen kunnen zo een belangrijke rol spelen in het herstel van de kwakkelende economie, aldus een artikel in de Noord-Koreaanse partijkrant Rodong Sinmun. Het stalinistische land deed de oproep maandag, de Internationale Vrouwendag.

De Koreaanse vrouw kan een nieuwe, jonge en sterke generatie helpen opbouwen, die de militaire revolutie zal steunen, aldus het artikel. De krant stelde een moeder van acht zonen die allen het leger ingingen als voorbeeld.

Noord-Korea heeft een tekort aan beroepsbevolking door een laag geboortecijfer, aldus experts. Dat is veroorzaakt door de hongersnoden die het land sinds tien jaar treffen en al aan miljoenen mensen het leven hebben gekost.

De Noord-Koreaanse bevolking groeide volgens Amerikaanse gegevens in 2003 1,07 procent. In 2002 was de bevolkingsgroei nog ,1 procent. Per duizend mensen werden in 2003 17,6 kinderen geboren, een daling ten opzichte van 2001, toen nog 19,1 kinderen geboren werden.