BEIROET - Het geweld in Damascus is woensdag doorgedrongen tot wijken in het oude centrum van de Syrische hoofdstad. Daar werd tot voor kort niet gevochten.

Dat meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

Volgens de in Groot-Brittannië gevestigde organisatie waren er woensdag gevechten aan de randen van de wijken Bab Tuma en Bab Sharqi.

In die wijken wonen relatief veel christenen. Ook waren deze buurten tot voor kort populair bij toeristen en staan er veel hotels. Bij de gevechten tussen het regeringsleger en de opstandelingen zou een militair zijn omgekomen.

Steun

Tot voor kort werd er in de christelijke wijken ook gedemonstreerd om het regime van president Bashar al-Assad te steunen.

Ongeveer 10 procent van de Syriërs is christen. Zij zijn over het algemeen bezorgd over de opstand tegen de regering, omdat zij vrezen dat islamisten de macht grijpen als Assad valt.

Ondertussen was de economische belangrijke stad Aleppo ook in de nacht van dinsdag op woensdag weer het toneel van gevechten. Assad zocht woensdag voor het eerst sinds 2 weken weer de publiciteit. Toen kwamen bij een zelfmoordaanslag in Damascus enkele van zijn vertrouwelingen om, onder wie zijn zwager.

Toespraak

Het Syrische staatspersbureau SANA publiceerde een geschreven toespraak van de president. Om de 67e verjaardag van het leger op te luisteren zei hij onder meer dat de militairen momenteel in een ''cruciale en heroïsche veldslag'' zijn verwikkeld. Het lot van de Syrische natie en het Syrische volk zou van de uitkomst van de slag afhangen.

Afgelopen maand werd er zwaar gevochten in hoofdstad Damascus. In het weekeinde verplaatste het belangrijkste strijdtoneel zich naar Aleppo.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten