TOKIO - In Japan heeft de eigenaar van een pluimveebedrijf die wekenlang een uitbraak van vogelgriep verzweeg zelfmoord gepleegd. De 67-jarige Hajimu Asada en zijn vrouw hebben zich opgehangen. Dat heeft de Japanse politie maandag laten weten.

Het bedrijf van Asada in de westelijke provincie Kyoto 27 februari geïnspecteerd. Toen werd duidelijk dat in de weken ervoor al zo'n duizend kippen aan de gevolgen van het virus van het type H5N1 waren gestorven.

Vervoer van kippen

Ook was de eigenaar rustig doorgegaan met het vervoer van nog levende kippen en eieren. Daarmee zou Asada verantwoordelijk zijn geweest voor een derde grote uitbraak van vogelgriep in Japan in korte tijd.

Bij het bedrijf van Asada en een ander besmet bedrijf in de buurt werden zondag dode kraaien aangetroffen die vogelgriep hadden. De kraaien hebben het virus waarschijnlijk via de kippen opgelopen. De Japanse autoriteiten vrezen nu voor een verdere verspreiding van de ziekte.

In Japan zijn tot nu toe alleen vogels met het H5N1-virus, een zeer gevaarlijke variant van vogelgriep, besmet geraakt. In Thailand en Vietnam zijn door dit virus al 22 mensen om het leven gekomen.