WENEN - De omstreden Oostenrijkse politicus Jörg Haider keert vooralsnog niet terug in de nationale politiek. Haider won zondag met ruim 42 procent de verkiezingen in zijn thuisstaat Karinthië, waar hij zijn positie als premier (Landeshauptmann) verdedigde.

De rechtse Haider had aangekondigd bij verlies weer een gooi te doen naar het Oostenrijkse kanselierschap. De politicus bestempelde zijn zege in het Zuid-Oostenrijkse Karinthië als duidelijk votum van vertrouwen “voor mij als Landeshauptmann”. Opiniepeilingen hadden een nek-aan-nekrace met de sociaal-democraten voorspeld, die echter niet verder kwamen dan ruim 38 procent van de stemmen.

Volgens de Oostenrijkse televisie behaalde de conservatieve ÖVP van kanselier Schüssel in Karinthië het slechtste resultaat van alle regionale verkiezingen ooit. In de andere deelstaat waar zondag is gestemd, Salzburg, verloor de ÖVP voor het eerst in bijna zestig jaar de meerderheid in het regionale parlement aan de sociaal-democratische SPÖ. De FPÖ raakte in Salzburg de helft van haar aanhang kwijt.