ATHENE - De conservatieven hebben zondag bij de parlementsverkiezingen in Griekenland de regerende socialisten verslagen. Zij komen na elf jaar terug aan de macht in Athene.

Op basis van peilingen bij stembureaus gingen televisiezenders zondagavond uit van een onverwacht grote zege voor de conservatieve Nieuwe Democratie van Costas Karamanlis (47). De partij vergaarde ,5 tot 47,5 procent van de stemmen. De socialistische Pasok van George Papandreou (51) zou genoegen moeten nemen met 38,5 tot 41 procent. Onder het Griekse kiessysteem krijgt de grootse partij meestal een absolute meerderheid in het 300-leden tellende parlement.

Olympische Spelen

De nieuwe regering staat al meteen voor enkele zware opgaven. Zo moeten de voorbereidingen voor de Olympische Spelen van augustus op tijd af zijn. Daarnaast is Griekenland betrokken bij het herenigingsproces van het onder Grieken en Turken verdeelde eiland Cyprus, waarvan in ieder geval het Griekse deel op 1 mei tot de Europese Unie toetreedt.

Met zijn zege treedt de jurist Karamanlis in de voetsporen van zijn bekende oom. Konstantinos Karamanlis, die in 1998 overleed, was vier termijnen premier en twee keer president. Hij leidde Griekenland in 1981 de Europese Unie binnen.

De gedoodverfde regeringsleider studeerde rechten en economie in Athene en de Verenigde Staten. Hij kwam in 1989 als afgevaardigde in het parlement. In 1997 nam hij de leiding van de Nieuwe Democratie over. Hij wordt de eerste Griekse premier die na de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Griekse burgeroorlog (1946-49) is geboren.

Vooraanstaande politici

De verliezende George Papandreou komt eveneens uit een dynastie van vooraanstaande politici. Zijn vader en zijn opa waren premier. George was vorige maand tot leider van de socialistische Pasok gekozen als opvolger van premier Simitis. De minister van Buitenlandse Zaken onder Simitis slaagde er niet in zijn partij een vierde regeringstermijn op rij te bezorgen.