HILVERSUM - Bram Peper, Henk Westbroek, Jan Nagel en Klaas Wilting gaan via een stichting kandidaten voor het gekozen burgemeesterschap begeleiden bij hun campagne. Dat maakte Nagel zondag bekend tijdens het 10-jarig jubileumcongres van Leefbaar Hilversum in Hilversum.

De stichting moet het partijloze kandidaten makkelijker maken zich verkiesbaar te stellen, wanneer volgens de plannen van het kabinet in 2006 de eerste burgemeesters worden gekozen.

Aanmelden website

Geïnteresseerden kunnen zich, nadat de wet is aangenomen, melden via een website. Daarna onderzoekt de Stichting Kiesburgemeester via een toets of het om een serieuze kandidaat gaat. Vervolgens krijgt de kandidaat onder andere adviezen op het gebied van campagne voeren en omgaan met de media.

Onderzoek

Het is afwachten of de adviezen ook daadwerkelijk helpen. Zo bleek uit een onderzoek door Maurice de Hond in opdracht van Leefbaar Hilversum dat een populaire kandidaat van een grote partij de beste papieren heeft. Hij concludeerde dat na een onderzoek in zeven steden. Hij legde de duizend ondervraagden een fictieve kieslijst voor om te kijken of de huidige burgemeesters zouden kunnen blijven zitten. In Utrecht zou Brouwer-Korf worden verslagen door Henk Westbroek en in Den Haag zou Deetman het afleggen tegen politieke zwaargewichten als Jeltje van Nieuwenhoven en Erica Terpstra.

Geschikte kandidaten

Burgemeester Cohen van Amsterdam en Opstelten van Rotterdam zijn volgens het onderzoek van De Hond juist wel in staat om meer dan de helft van de kiezers achter zich te krijgen. Grootste tegenstander voor Cohen zou Rob Oudkerk zijn met ongeveer 20 procent. Bram Peper zou in Rotterdam voor hetzelfde percentage kiezers goed zijn. Peper gaf op het Leefbaar Nederland Congres opnieuw aan mee te doen met de verkiezingen zonder zijn partij de PvdA.