NAJAF - De tijdelijke grondwet van Irak wordt maandag alsnog ondertekend. Er komen geen wijzigingen in de tekst, ondanks ernstige bedenkingen van de hoogste geestelijk leider van de sjiitische moslims in Irak, ayatollah Ali al-Sistani. Dat hebben sjiitische politici zondag gezegd.

”We vertelden al-Sistani dat onze belangen liggen in het ondertekenen van de constitutie”, aldus Mohammed Hussein Bahr al-Uloum, de zoon van de huidige voorzitter van de Iraakse regeringsraad. “We willen niet dat de rest van de raad bang is dat de sjiieten het hele proces willen vernietigen. We willen niet dat zij vrezen dat de sjiieten proberen de boel onder controle te krijgen”.

Bezwaren

De tijdelijke grondwet had vrijdag ondertekend moeten worden. Vijf sjiitische leden van de door de Amerikanen aangestelde regeringsraad kwamen echter op het laatste moment met bezwaren, toen duidelijk werd dat al-Sistani bedenkingen had over de tekst. De grootayatollah heeft een immense invloed op de sjiitische moslims van Irak, die circa 60 procent van de bevolking uitmaken.

Sjiitische regeringsleden hebben dit weekeinde druk overleg gevoerd met Sistani en diens assistenten in Najaf, een voor sjiieten heilige stad ten zuiden van de hoofdstad Bagdad. De zoon van een ander invloedrijk geestelijke, Mohammed Hussein al-Hakim, zei zondag dat al-Sistani nog steeds “grote reserves” heeft. ”Maar hij wil zich niet direct in de zaak mengen”.

Blokkeren

Naar verluidt vindt de ayatollah dat de grondwet de Koerden te veel invloed geeft. Volgens de huidige tekst kunnen drie van de achttien provincies, waarin Irak wordt opgedeeld, de definitieve grondwet blokkeren. Deze bepaling zou de Koerden in feite het vetorecht kunnen geven.

De ondertekening van de interim-constitutie is van cruciaal belang voor de Amerikaanse plannen om op 30 juni de macht over te dragen aan het Iraakse volk.