ROTTERDAM - De tippelzone aan de Rotterdamse Keileweg is voor steeds meer prostituees een onaantrekkelijkere plek om te werken vanwege de strikte maatregelen die de gemeente Rotterdam een jaar geleden invoerde. Het aantal niet verslaafde hoeren dat er regelmatig komt, is volgens gegevens van de gemeente gereduceerd tot dertig.

Voor Wim van Sluis, waarnemend wethouder Veilig en Volksgezondheid namens Leefbaar Rotterdam, nadert daardoor een ’omslagpunt’ in een precair proces rond de toegezegde alternatieve voorziening voor hooguit vijftig niet-verslaafde prostituees aan de Keileweg, waarvoor de gemeente een exploitant zoekt.

”Het is niet de bedoeling dat de gemeente een prostitutievoorziening creëert als het niet nodig is. De voorziening was anderhalf jaar geleden een van de voorwaarden bij de voorgenomen sluiting van de Keileweg. Maar er is voortschrijdend inzicht, onder meer door de effecten van eerder genomen maatregelen. Het concept voor afbouw van de Keileweg is er, de procedure en plek voor alternatieve locatie eveneens. Tot nu toe viel er door juridische details geen besluit, maar je moet een keer een beslissing nemen.”

Sinds alleen prostituees met een vergunning op de tippelzone mogen werken, houdt een bewakingsbedrijf de gang van zaken 24 uur per dag in de gaten. De politie hield van april tot oktober 2003 zestien acties preventief fouilleren nabij de Keileweg. Daarbij werden 161 personen aangehouden, 124 omdat ze een wapen bij zich hadden. Drie vuurwapens, 63 steekwapens en 64 slagwapens zijn in beslag genomen, terwijl ook 25 keer deal- en gebruikershoeveelheden drugs werden geconfisqueerd.