LONDEN - Marianne Vos heeft Nederland zondag de eerste gouden medaille bezorgd op de Olympische Spelen. 

De Brabantse wielrenster klopte de Britse Lizzie Armitstead en de Russische Olga Zabelinskaja in de sprint in Londen.

Daarvoor maakte Vos op imponerende wijze het verschil in het peloton met vele tempoversnellingen.

De Nederlandse treedt in de voetsporen van Leontien van Moorsel, die in 2000 de wegwedstrijd voor de vrouwen won in Sydney.

Regen

Het parcours was hetzelfde als dat van de wegwedstrijd van de mannen van zaterdag, met dien verstande dat de vrouwen slechts twee in plaats van negen keer over de heuvel Box Hill moesten en de afstand 140 en niet 250 kilometer bedroeg.

In de stromende regen bleef het peloton, dat slechts uit 66 rensters bestond, lang gesloten. Toen de Nederlandse rensters halverwege de koers hard begonnen te maken, onder meer door demarrages van Ellen van Dijk en Vos, werd de meute uitgedund.

Toch was het resultaat van deze versnellingen licht teleurstellend: na de tweede beklimming van Box Hill bleven er nog zo’n dertig coureurs over. Van Dijk en Loes Gunnewijk overleefden de schifting niet.

Op ruim veertig kilometer van de meet ontstond de beslissende vlucht. Vos, Armitstead, de Amerikaanse Shelley Olds en Zabelinskaja sprongen weg uit het peloton. Olds viel even later terug in de grote groep.

Aflossingen

De Nederlandse nam verreweg de meeste en langste aflossingen voor haar rekening. Dat moest ze ook wel, omdat er in het peloton sprake was van een georganiseerde achtervolging.

De voorsprong van de kopgroep nam echter steeds toe en op vijftien kilometer van de aankomst was al duidelijk dat de winnares zich voorin zou bevinden.

In de sprint speelde Zabelinskaja geen rol van betekenis. Vos had het wel lastig met Armitstead, maar de Britse moest genoegen nemen met zilver. Het betekent de eerste medaille voor het gastland.

Het is voor Vos de tweede gouden olympische medaille in haar loopbaan. Vier jaar geleden in Peking pakte ze de titel op de puntenkoers op de baan, een onderdeel dat dit jaar niet olympisch is.

Vos neemt woensdag ook deel aan de tijdrit in Londen.

Lees alles over de Olympische Spelen op onze special