BANDA ATJEH - De Indonesische president Megawati Soekarnoputri heeft zondag tijdens een bliksembezoek aan de onrustige provincie Atjeh gezegd dat de staat van beleg daar in mei opgeheven kan worden. Het moet in de provincie dan wel rustig genoeg zijn, aldus de president.

Of dat ook betekent dat de militaire operatie tegen de rebellenbeweging Vrij Atjeh (GAM) dan eindigt, zei Megawati niet. Het was het eerste bezoek van Megawati aan de provincie sinds zij daar vorig jaar mei de oorlogstoestand voor een half jaar van kracht verklaarde. Kort daarop begon een grootschalig offensief tegen de rebellenbeweging.

GAM

In november werd de oorlogstoestand met een half jaar verlengd. De Indonesische strijdkrachten zeggen sinds het begin van de operatie meer dan drieduizend leden van de GAM te hebben gedood of gevangen genomen. Onafhankelijke bevestiging daarvan is niet te krijgen omdat Atjeh nauwelijks toegankelijk is voor buitenlandse media. Mensenrechtengroeperingen beschuldigen de Indonesische strijdkrachten van talrijke schendingen van de mensenrechten.

Rondreis

In Atjeh - Megawati's laatste stop tijdens een rondreis langs onder meer de Molukken en Papua - opende de zwaarbewaakte president een nieuwe brug, evenals het gerestaureerde gebouw van een islamitische school en andere infrastructuurprojecten. Verder had zij ontmoetingen met moslimgeestelijken.