RIJSWIJK – “Eindelijk in de armen van K3” kopt de eerste zondagskrant die Nederland sinds jaren rijk is, De Twentsche Courant Tubantia op Zondag. Zondag kwam het Twentse regionale dagblad voor het eerst met een zondageditie op de markt. De verschijning verliep wegens technische problemen niet geheel vlekkeloos.

De Twentse krant mikt met de zondagse uitgave vooral op mensen in haar regio die doordeweeks geen tijd hebben voor de reguliere krant. In de zondagskrant staan veel achtergrond- en lifestyleberichten. Verder is ruime aandacht voor de sport met verslagen van bijvoorbeeld voetbalwedstrijden die zaterdag zijn gespeeld.

Technische problemen

De productie van de 32-pagina's tellende zondagskrant ging in de nacht van zaterdag op zondag niet van een leien dakje. Wegens technische problemen rolde het eerste exemplaar twee uur later dan de planning van de band. Extra bezorgauto's werden ingezet om de krant toch op tijd bij de 130.000 abonnees te krijgen. Zover hoofdredacteur A. de Vis van De Twentsche Courant Tubantia weet, waren er geen klachten van abonnees.

Breder pakket

De Vis hoopt met de zondagskrant de bestaande abonnees een breder pakket aan informatie te bieden. “De zondagskrant verschilt wezenlijk van de krant doordeweeks. De nadruk ligt minder op hard nieuws. Er is meer aandacht voor achtergrondinformatie die met de zondag te maken heeft”, reageerde De Vis zondagochtend.

Internetpanel

Volgens De Vis hebben de redacteuren enkele maanden de tijd gehad om naar de zondagskrant toe te groeien. “Een internetpanel van 300 lezers zal de krant regelmatig beoordelen. Het is voor mij nu nog te vroeg om de reacties op de eerste zondagskrant te peilen. Wat ons betreft had er best wat meer hard nieuws in gemogen, maar het aanbod was relatief mager op de afgelopen zaterdag(avond).”

Adverteerders

De Vis kan geen mening geven over de interesse van adverteerders. “Ik weet wel dat de acquisitie zoveel mogelijk op zoek is naar bedrijven die iets met de zondag hebben.” De zondagskrant zal de eerste acht weken gratis op de mat vallen bij de abonnees. Daarna wordt hij tegen een geringe vergoeding bezorgd. Over twee maanden worden drie nieuwe abonnementsvormen aangeboden: van maandag tot zaterdag, van maandag tot en met zondag of een weekendabonnement.

Pogingen

In het verleden zijn in Nederland diverse pogingen ondernomen om een zondagskrant op te zetten zoals De krant op zondag van Pieter Storms. De initiatieven gingen allemaal roemloos ten onder. In het buitenland is een zondagskrant een normaal fenomeen. Binnenkort begint ook dagblad De Telegraaf met een zondagskrant.