WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft dit weekeinde een team van rechtsgeleerden en onderzoekers naar Irak gestuurd ter voorbereiding van het proces tegen de voormalige dictator Saddam Hussein. Zij moeten onder meer bewijzen van oorlogsmisdaden verzamelen, aldus zegslieden binnen het ministerie in Washington.

Het gaat om een groep van vijftig advocaten, onderzoekers en aanklagers. Zij zijn afkomstig van onder andere de FBI, de narcoticabrigade DEA, het Bureau voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens en van kantoren van openbare aanklagers in de VS. “Wij zijn daar als adviseurs van de Iraakse speciale tribunalen”, aldus een bron.

Ook andere landen van de coalitietroepen zoals Groot-Brittannië en Spanje gaan dit soort specialisten leveren, zei de zegsman. De juristen vallen onder coalitiebestuur dat geleid wordt door Paul Bremer.

De juristen en onderzoekers moeten de basis leggen voor aanklachten wegens oorlogsmisdaden tegen Saddam en anderen, die uiteindelijk worden overgedragen aan Iraakse aanklagers. Saddam wordt waarschijnlijk beschuldigd van het gebruik van chemische wapens tegen de Koerdische bevolking van Noord-Irak, van het opdracht geven voor standrechtelijke executies van gevangenen en van het deporteren van Koerdische en Turkmeense gezinnen naar het zuiden van Irak.

Wanneer het proces tegen Saddam begint, is niet bekend. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, zei zondag dat Irak nog steeds vastbesloten is de ex-dictator te berechten. In een gesprek met de krant al-Sharq al-Awsat zei hij dat Irak de buitenlandse bezettingsmacht na de formatie van een Iraakse regering zal vragen om Saddam over te dragen aan de Iraakse autoriteiten. Saddam wordt momenteel op een geheime plaats vastgehouden als krijgsgevangene.