HILVERSUM - Het ministerie van Justitie ontkent dat twee gevangenisdirecteuren ontslag boven het hoofd hangt, omdat zij kritiek hebben op het nieuwe gevangenisbeleid van minister Donner van Justitie. Het ministerie liet zaterdag weten dat er inderdaad gesprekken plaatsvinden met de directeuren over voortzetting van hun loopbaan, maar dat dat niets te maken heeft met hun kritische houding.

Daarmee spreekt het ministerie de berichten van dagblad Trouw van zaterdag tegen. Volgens de krant gaat het om J. van Huet (Noord-Holland-Noord) en C. Boeij (Over-Amstel/Bijlmerbajes), respectievelijk voorzitter en oud-voorzitter van de landelijke vereniging van gevangenisdirecteuren VDPI.

Versoberen

Minister Donner wil het gevangenisregime versoberen. Volgens Trouw vinden Van Huet en Boeij dat Justitie te weinig doet om gevangenen weer op het rechte pad te brengen. Zo wil het ministerie terugkeerprogramma's voor zware veelplegers afschaffen. De gevangenisdirecteuren vinden dat zij meer moeten doen dan alleen gevangenen opsluiten. De kwestie liep eind vorig jaar hoog op tijdens een informele, besloten bijeenkomst van hoge justitieambtenaren, meldde de krant.

Ontkenning

Volgens het ministerie zijn de directeuren nauw betrokken bij de discussie over het nieuwe beleid. “Dat zij vanwege hun professionele opvattingen over het regime binnen het gevangeniswezen zouden worden ontslagen, is een bewering die niet door het ministerie van Justitie wordt gedeeld.” Over de achtergronden van de loopbaangesprekken die nu plaatsvinden met de gevangenisdirecteuren, kon het ministerie ‘gezien het persoonlijke karakter ervan’, geen mededelingen doen.