PRISTINA - De Albanese partijen in Kosovo zijn het na een maandenlange machtsstrijd eens geworden over een gezamenlijke regering voor de Zuid-Servische provincie. Zij hebben donderdag een akkoord getekend, aldus media in de hoofdstad Pristina.

De partij van de gematigde leider Ibrahim Rugova, de Democratische Liga van Kosovo (LDK), wordt volgens de berichten met vier ministers de grootste groepering in de regering.

De uit het voormalige Kosovo Bevrijdingsleger UÇK voortgekomen Democratische Partij Kosovo (PDK) van Hashim Thaçi en de Alliantie voor de Toekomst van Kosovo (AAK) van Ramush Haradinaj krijgen elk twee ministers.

De partij van Rugova is sinds de parlementsverkiezing van 17 november met 47 zetels de sterkste partij in Kosovo. De PDK kreeg zetels. De Servische coalitie Povratak (Terugkeer) kreeg voldoende stemmen voor 22 afgevaardigden. De AAK kwam op acht zetels. De overige zetels gaan naar partijen van kleine minderheden, Roma, Turken en Bosniërs.

Volgens VN-resolutie 1244 krijgt Kosovo binnen Joegoslavië zelfbestuur. Een door het parlement gekozen president moet een premier benoemen die een regering moet vormen. De Verenigde Naties zien toe op het werk van de nieuwe regering.

De volkerenorganisatie houdt de controle over de buitenlandse betrekkingen, de veiligheid en de justitie in Kosovo. Sinds de verkiezingen is daarvan niet veel terechtgekomen omdat is Rugova er steeds niet in slaagde voldoende stemmen te krijgen om tot president gekozen te worden.

/DOSSIERJoegoslavië