AMSTERDAM - De directeur van het Leger des Heils krijgt een jaarsalaris van 26.000 euro. Dit bedrag staat in schril contrast met het inkomen van de directeur van de Hartstichting, want die ontvangt 170.000 euro. De cijfers zijn van de Volkskrant, die onderzoek deed naar de financiën van de 21 grootste charitatieve doelen in Nederland.

Volgens de krant blijkt uit het onderzoek dat niet-kerkelijke goede doelen hun directies de hoogste salarissen betalen. Vooral bij de gezondheidsfondsen is het loon riant. De directies van de Nierstichting en het Koningin Wilhelmina Fonds toucheren ruim een ton per jaar. Het basissalaris van de tweekoppige directie van de Hartstichting is voor de een 170.000 euro, voor de ander 110.000 euro. De Volkskrant meldde dat de twee directeuren ieder twee ton verdienen. Volgens een woordvoerster is dit niet correct en zijn de bedragen die de stichting noemt de juiste bruto bedragen, inclusief vergoedingen.

Salaris medewerkers

De medewerkers van de goede doelen verdienen over het algemeen niet slecht. Wie bij SOS Kinderdorpen werkt, verdient gemiddeld ruim 55.000 euro per jaar en staat daarmee aan top. De gemiddelde medewerker van Amnesty krijgt ruim 51.000 euro, die van de Hartstichting een dikke 53.000 euro. Bij het Leger des Heils verdient een medewerker gemiddeld 35.000 euro per jaar, meer dus dan de directie.

Meeste giften

Van de onderzochte goede doelen krijgt Plan Nederland het meeste geld aan giften binnen: 74,6 miljoen euro. KWF Kankerbestrijding is een goede tweede met 58,4 miljoen. Op de twee laatste plaatsen staan Amnesty (11,2 miljoen) en SOS Kinderdorpen (10,8 miljoen euro). Van de opbrengsten geeft Plan Nederland 14,6 procent uit aan wervingskosten. Amnesty spendeert 19,3 procent en SOS Kinderdorpen ,1 procent. Het Astma Fonds geeft 25,8 procent van zijn opbrengsten (12,8 miljoen) uit aan werving.

Ophef

In 2002 stapte interim-manager R. Pagano van Plan Nederland (voorheen Foster Parents) op nadat ophef was ontstaan over zijn salaris. Pagano ontving voor een driedaagse werkweek 18.000 euro per maand. Duizenden donateurs zegden toen hun lidmaatschap op.