HILVERSUM - Twee gevangenisdirecteuren hangt ontslag boven het hoofd omdat zij kritiek hebben op het nieuwe beoogde gevangenenbeleid van minister Donner van Justitie. Het gaat volgens dagblad Trouw om J. van Huet (Noord-Holland-Noord) en C. Boeij (Over-Amstel/Bijlmerbajes), respectievelijk voorzitter en oud-voorzitter van de landelijke vereniging van gevangenisdirecteuren VDPI.

Minister Donner wil het regime versoberen. Van Huet en Boeij vinden dat Justitie te weinig doet om gevangenen weer op het rechte pad te brengen. Zo wil het ministerie terugkeerprogramma's voor zware veelplegers afschaffen. De gevangenisdirecteuren vinden dat zij meer moeten doen dan alleen gevangenen opsluiten. Volgens Trouw liep de kwestie eind vorig jaar hoog op tijdens een informele, besloten bijeenkomst van hoge justitieambtenaren.

Meedenken

Volgens J. Hut, beleidsmedewerker van de Centrale van Middelbare en Hogere Functionarissen (CMHF), gaat het om een kwestie van meedenken van de beroepsvereniging. “Zij hebben hun uitspraken gedaan in hun hoedanigheid van lid van de beroepsvereniging, kennelijk heeft de minister daar moeite mee gehad. Het is normaal dat je op die manier kritiek uit”, zei Hut zaterdag in het Radio-1-Journaal.

Verbazing

De kwestie heeft de CMHF erg verbaasd. De centrale heeft een gesprek aangevraagd met de minister om na te gaan of het ministerie op een goede manier bezig is. Hut vindt dat Donner de mening van de directeuren niet moet oppakken als kritiek. Als je verstandig bent, maak je gebruik van het meedenken en de ervaring van de beroepsvereniging, meent hij. “Ze zeggen alleen denk erom, als je dit doet, kun je dat en dat verwachten.”

Loyale werknemers

Volgens Hut is er geen sprake van dat de directeuren het ministerie van Justitie willen tegenwerken. “Het zijn ambtenaren en wil Donner het zo, dan zullen ze het uitvoeren als loyale werknemers. Als ambtenaar voer je het beleid uit, als voorzitter van de beroepsvereniging denk je mee.” Hij acht het van groot belang dat het ministerie weer met de directeuren ‘on speaking terms’ komt, omdat zij de meeste andere gevangenisdirecteuren vertegenwoordigen.