ROTTERDAM - Als er nu gemeenteraadsverkiezingen zouden worden gehouden dan keldert Leefbaar Rotterdam van de huidige zeventien naar vijf zetels in de Rotterdamse raad. Dat blijkt zaterdag uit een peiling van bureau Interview/NSS in opdracht van het Rotterdams Dagblad.

Twee jaar geleden veroorzaakte Leefbaar Rotterdam (LR) een aardverschuiving in de Rotterdamse politiek. De partij van wijlen Pim Fortuyn was in een klap de grootste van de stad en verjoeg de PvdA naar de oppositiebanken. Volgens het onderzoek van Interview/NSS is het vertrouwen van de kiezer in LR in twee jaar tijd drastisch geslonken. De PvdA profiteert daarvan en zou nu uitkomen op negentien van de 45 raadszetels, meer dan in het pré-Fortuyntijdperk.

Afwezigheid Foruyn

Van de ondervraagden zegt een kwart geen vertrouwen meer te hebben in LR omdat de partij er een rommeltje van maakt. Voor 18 procent is de afwezigheid van Fortuyn de reden om niet meer op LR te stemmen.

Fractievoorzitter R. Sörensen is teleurgesteld over de uitkomst van de enquête. Hij vindt het jammer dat mensen niet zien hoeveel werk LR al heeft verzet. “We werken kei- en keihard. Het college doet het goed, de burgemeester krijgt van iedereen het vertrouwen, maar wij krijgen er niet de credits voor. Daar gaan we wat aan doen.”

Beeldvorming

Omdat dit college van LR, CDA en VVD wat betreft Sörensen nog zes jaar doorgaat, geeft de fractievoorzitter aan dat er meer nagedacht zal worden over beeldvorming van de partij. “We hebben dat tot nu toe niet gedaan, omdat dat helemaal niet nodig zou moeten zijn. Het motto: 'Geen woorden maar daden', telt voor ons. De stad verandert en dat zou voor zich moeten spreken. In Rotterdam wordt weer over politiek gesproken, mensen durven te zeggen wat ze denken, er is meer politie op straat, in de metro wordt gecontroleerd en er leunt hier niemand achterover terwijl de stad verpaupert.”

‘Belang van de stad’

Dat ondervraagden het een rommeltje vinden bij Leefbaar Rotterdam steekt Sörensen. “Als een wethouder niet functioneert en wij sturen haar weg, vinden mensen dat blijkbaar niet netjes. Maar wij deden dat in het belang van de stad, als we aan ons eigen belang hadden gedacht, hadden we niet ingegrepen en het probleem laten doorsudderen. Bovendien zijn er bij de toch kleinere PvdA ook drie mensen opgestapt en heeft ook de driemansfractie van GroenLinks inmiddels een afsplitsing.”

Sinds Leefbaar Rotterdam, aangevoerd door Fortuyn, met zeventien personen in de gemeenteraad kwam, stapten drie man uit de fractie en begonnen voor zichzelf. Al voor de verkiezingen had Nico Kok zich afgesplitst van Leefbaar Rotterdam, omdat hij niet achter Fortuyns uitlatingen over de islam stond. In januari vertrok wethouder De Faria wegens een vertrouwensbreuk met het LR-bestuur.

Burgemeester Opstelten

Interview/NSS peilde ook de populariteit van burgemeester Opstelten van Rotterdam. De VVD'er kan in zijn stad niet meer stuk: procent van de Rotterdammers zegt hem te kennen en 79 procent heeft volledig vertrouwen in Opstelten. Volgens het onderzoeksbureau is dit een ongekend percentage dat afgelopen decennia slechts voorbehouden was aan enkele premiers.