FAANESTANGEN - Archeologen hebben in Noorwegen de overblijfselen van een haven gevonden die duizend jaar geleden door vikings is gebouwd. Het is de eerste keer dat zo'n havencomplex in Noorwegen wordt ontdekt.

De oude haven in Faanestangen, dichtbij de westelijke kuststad Trondheim, werd ontdekt toen een man een aanlegsteiger wilde bouwen op dezelfde plek die zijn voorouders duizend jaar eerder ook al uitkozen. Aanvankelijk werd gedacht dat de overblijfselen van een tiental houten steunpilaren dateerden van het eind van de 19de eeuw.

Laboratoriumonderzoek van enkele splinters wees uit dat het bouwwerk veel ouder was. In heel Scandinavië zijn maar enkele bouwsels met kaaien uit die periode gevonden.

De vikings stonden bekend om hun gewaagde bootreizen die hen in open sloepen tot in Noord-Amerika bracht. Ze gebruikten de sloepen ook langs de Noorse kust. Volgens experts was een grote haven nodig op die plaats omdat het kortbij Frostating ligt, een plek waar de noormannen zich verzamelden voor grote bijeenkomsten en festivals.