AMSTERDAM - Op de luchthaven Schiphol zijn in de eerste twee maanden van 2004 al ruim 150.000 sigaretten aangetroffen in poststukken. Dat is evenveel als de totale hoeveelheid sigaretten per post die in 2003 zijn onderschept. Douanewoordvoerder Kees Nanninga spreekt van een succes: "We hebben in ieder geval laten zien dat er flink gecontroleerd wordt."

De Douane heeft besloten dit jaar intensiever te controleren op de invoer van sigaretten uit het buitenland. Door de nieuwe accijnsverhoging is de prijs van een pakje met 25 sigaretten gestegen naar 4,60 euro. Veel bedrijven in het buitenland bieden de sigaretten goedkoper aan via internet.

Handdoek

Door de intensieve controle van de Douane werpen nu echter steeds meer bedrijven de 'handdoek in de ring', denkt Nanninga. "De internetbedrijven zijn zich duidelijk achter hun oren aan het krabben."

De woordvoerder kan niet zeggen hoeveel sigaretten er aan het eind van het jaar zullen zijn gevonden. "Als het aantal sites minder wordt, dan zal de invoer ook beperkter worden."