DEN HAAG - Premier Balkenende heeft de ministers vrijdag gevraagd zich niet meer in het openbaar uit te laten over de nieuwe bezuinigingen voor dit jaar. Hij zei dat vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het kabinet moet dit jaar minstens twee miljard euro extra bezuinigen om het financieringstekort onder de Europese grens van 3 procent te houden. Diverse ministers zeiden afgelopen week dat hun beleidsterrein daarbij uitgezonderd zou moeten worden.

Defensie

Zo vindt minister Kamp van Defensie dat de krijgsmacht niet meer moet inleveren, omdat daarop al genoeg is bezuinigd. Minister Van der Hoeven (Onderwijs) wil dat niet beknibbeld wordt op de 700 miljoen extra die in het regeerakkoord voor haar beleidsterrein zijn afgesproken.

Ook de D66-ministers De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) en Brinkhorst (Economische Zaken) willen dat de 700 miljoen buiten schot blijven, omdat dat extra geld voor hun partij een belangrijke reden was om in de coalitie met CDA en VVD te stappen.

Balkenende zei vrijdag dat hij wel begrip ervoor heeft dat de ministers voor hun eigen belangen opkomen, maar hij vindt dat de discussie binnenskamers gevoerd moet worden. Minister Zalm van Financiën spreekt de komende weken met alle bewindslieden afzonderlijk. Daarna doet hij de ministerraad een voorstel.