DEN HAAG - De politie heeft vrijdag een Haagse advocaat opgepakt omdat hij vreemdelingen onjuiste informatie zou hebben verstrekt over vreemdelingenprocedures. Dat meldde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag vrijdag.

De advocaat is de negende verdachte die in deze zaak is aangehouden. Begin februari meldde het OM al dat onder meer een -jarige vrouw uit Den Haag in de cel zat. Zij zou leiding hebben gegeven aan een bureau dat vreemdelingen bijstond bij de aanvraag van een verblijfsvergunning. De andere zeven personen zouden voor dat bureau hebben gewerkt.

Justitie verdenkt de medewerkers van het bureau ervan dat ze hun klanten in de waan hebben gelaten dat ze een verblijfsvergunning konden krijgen, terwijl ze in werkelijkheid geen kans meer hadden. Uiteindelijk presenteerde het bureau de hulpvragers gepeperde rekeningen, aldus het OM. Het ging om bedragen van om en nabij de euro. "Dat soort bedragen staat niet in verhouding tot het werk wat het bureau deed", zei de justitiewoordvoerder.

Aanklachten

Het bedrijf begeleidde de klanten ook in contacten met de Immigratie- en Naturalisatie Dienst, het ministerie van Justitie en de vreemdelingenpolitie. Verder zou het schijnhuwelijken hebben geregeld.

Een van de aanklachten tegen de medewerkers van het bureau is dat zij valsheid in geschrifte hebben gepleegd door formulieren verkeerd in te vullen. Onder meer maakten zij gebruik van valse adressen. Justitie kon niet zeggen hoeveel mensen slachtoffer van de vermeende oplichters zijn geworden. Volgens de zegsman heeft het OM inmiddels enkele aangiften van gedupeerden binnen.

Van de negen arrestanten zitten er nu nog vier vast. Behalve de advocaat is dat de 48-jarige vrouw. Een 34-jarige man en een -jarige vrouw mogen maandag naar huis. Vijf anderen zijn al eerder op vrije voeten gekomen. Zij gelden nog wel als verdachten.