DEN HAAG - Minister Brinkhorst van Economische Zaken zegt dat het afgelopen is met klachten van slachtoffers van treiterlijnen. Eerder deze week zeiden woordvoerders van de fracties van CDA, PvdA en D66 in de Tweede Kamer dat een wettelijk verbod van de pesterijen via de telefoon noodzakelijk is.

De Tweede Kamer ergert zich al lang aan bedrijven die hun geld verdienen door in opdracht van hun klanten via de telefoon mensen te pesten, maar zag niet goed in hoe dat probleem aangepakt kon worden.

Brinkhorst beloofde daarop dat hij in een gesprek de bedrijven tot de orde zou roepen. Volgens CDA-Kamerlid Atsma heeft slechts een enkel bedrijf dat "moreel appel" opgevolgd.

Brinkhorst zegt dat het sinds zijn oproep wel degelijk is afgelopen met de klachten. Hij gaf de bedrijven te verstaan dat de overheid zich niet als zedenmeester dient op te stellen, maar wel uitwassen wil tegengaan. Onschuldige pesterijtjes moeten dus mogen, maar kwetsende telefoontjes niet.

Mensen kunnen de treiterlijnen vinden op internet en tegen betaling van 80 eurocent per minuut een onaangename boodschap laten overbrengen, terwijl de treiteraar meeluistert. Kwestende boodschappen als "je vrouw gaat vreemd" of "je moeder is ernstig ziek" komen voor.