WASHINGTON - De Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben nooit zelf contact gehad met de informant die beweerde dat het Iraakse regime van Saddam Hussein in staat was biologische wapens te maken in mobiele laboratoria. Dat meldde The Washington Post vrijdag op gezag van hooggeplaatste bronnen binnen de veiligheidsdiensten en mensen die inzage hebben gehad in geheime documenten.

De Amerikanen meldden vorig jaar tot twee keer toe de vondst van opleggers die als mobiele laboratoria zouden hebben gediend. Achteraf is zo goed als zeker komen vast te staan dat de opleggers voor andere doeleinden waren gebruikt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell beweerde vorig jaar voor de VN-Veiligheidsraad dat de Verenigde Staten "uit de eerste hand" informatie hadden over de mobiele laboratoria.

Nu zou blijken dat de Iraakse tipgever informatie heeft doorgespeeld aan een onbekende buitenlandse veiligheidsdienst die op zijn beurt de Amerikanen heeft ingelicht. De VS zouden niet op de hoogte zijn geweest van de identiteit van de man.

Volgens The Washington Post zijn Amerikaanse functionarissen nu op zoek naar de Irakees. Het zou gaan om een familielid van een vooraanstaand lid van de voormalige oppositiebeweging Iraaks Nationaal Congres (INC). Het INC was een groot voorstander van het Amerikaanse ingrijpen in Irak.