SITTARD - In Sittard zijn bewoners van twee straten in opstand gekomen tegen de toewijzing van een leegstaande woning aan een Nederlands gezin. De wijk bestaat volledig uit Molukkers en zij wensen geen niet-Molukkers in hun wijk. Ze hebben dit aan woningcorporatie WVS in Sittard laten weten.

Ook hingen de bewoners een spandoek op met het opschrift: "De Molukse wijk is alleen voor Molukkers". WVS reageerde vrijdag geschrokken. De toewijzing van de woning aan het Nederlandse echtpaar wordt opnieuw "in beraad genomen", zei een woordvoerster.

'Misverstanden'

WVS gaat met de Molukkers praten om "misverstanden" uit de wereld te helpen. De Molukkers hebben voorhet vrijkomende huis al een familielid uit de eigen gemeenschap ingedachten.

WVS zegt overigens dat de Molukse bewoners van de 25huurwoningen in de Jan van Eyck- en Pieter Breughelstraat"modelhuurders" zijn. De wijk ligt er keurig bij, er is een goedesociale controle, en er is geen sprake van vergrijzing.

Toewijzingscommissie

De Molukkers beschikten jarenlang over een eigentoewijzingscommissie, met goedkeuring van WVS. Maar volgens dewoningcorporatie is die commissie twee jaar geleden opgeheven omdater niemand tijd meer voor had. De Molukkers willen nu de kanskrijgen om een nieuwe toewijzingscommissie te vormen. Maar WVShoudt dit nog "in beraad".