BAGDAD - De Iraakse regeringsraad ondertekent vrijdag de basiswet, een overgangsgrondwet die in het weekeinde na lang onderhandelen tot stand kwam. De wet is een belangrijke stap op weg naar de officiële machtsoverdracht door de coalitie aan de Irakezen.

De ondertekening zou eigenlijk woensdag zijn geweest, maar werd uitgesteld na de bloedige aanslagen dinsdag in Bagdad en Karbala. De tijdelijke grondwet moet als basis dienen voor de Iraakse interim-regering die op 30 juni het bestuur overneemt en zal gelden tot de verkiezingen van eind 2004 of begin 2005.

Basiswet

De basiswet telt zestig artikelen met als belangrijkste bepalingen vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en met de islam als belangrijke, maar niet de enige leidraad voor verdere wetgeving. Ook is vastgelegd dat een toekomstig parlement voor ten minste een kwart uit vrouwen moet bestaan. Verder krijgen de Koerden in het noorden voorlopig autonomie.

De ceremonie in Bagdad is uit angst voor aanslagen omgeven met zeer strenge veiligheidsmaatregelen. De basiswet zal door de 25 leden van de regeringsraad worden ondertekend in een voormalige conferentiehal van de verdreven en gevangengenomen Iraakse dictator Saddam Hussein.