DEN HAAG - Minister Zalm (Financiën) verwacht een snelle privatisering van de luchthaven Schiphol. Volgens hem zijn er in het kabinet geen bezwaren. Hij heeft dat vrijdag gezegd in een vraaggesprek met het dagblad Trouw. Zalm noemt daarin de privatisering van Schiphol "een logische verwachting."

Volgens de bewindsman komen kritische geluiden daarover uit de Kamer. "In het kabinet heb ik ze nog niet gehoord." Zalm memoreert dat in het regeerakkoord van Balkenende-I afspraken zijn gemaakt over de kwestie. "Ik ga ervan uit dat die nog steeds gelden, ook al hebben we ze niet opnieuw op papier gezet", aldus de minister.

Schiphol-topman Cerfontaine riep het kabinet twee weken geleden op eind maart een beslissing te nemen over de privatisering van de luchthaven. Dit moet een beursgang mogelijk maken. Over de privatisering wordt al zeven jaar gesproken. In de voorbereidingen ervan heeft Schiphol tot nu toe circa 14 miljoen euro gestoken.

Schiphol

Een woordvoerster van de luchthaven noemde de uitspraken van Zalm daarom "een goed signaal maar niet meer dan dat". Volgens haar is een gedeeltelijke privatisering van Schiphol noodzakelijk. De luchthaven heeft het geld uit de verkoop van aandelen namelijk nodig om de internationale concurrentie aan te gaan. Zo zijn in de laatste jaren ook de luchthavens van Frankfurt en Parijs geprivatiseerd.

Schiphol vindt dat het kabinet moet bepalen of het beursklimaat op dit moment gunstig genoeg is voor een beursgang.