WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil dat het ruimtetoerisme eenvoudiger wordt. Private ondernemingen moeten daarom in het vervolg sneller toestemming krijgen voor het testen van ruimtecapsules voor commerciële vluchten naar de ruimte.

Daartoe nam het Huis van Afgevaardigden donderdag een wet aan. Volgens de wet moet de nationale luchtvaartautoriteit het ruimtetoerisme gaan controleren en eisen voor de kwalificatie van ruimtevaartbemanningen vastleggen.

Organisatoren van reizen naar de ruimte worden verplicht hun klanten op de risico's te wijzen. De Senaat moet de wet nog goedkeuren. In de VS heeft de staat nu nog een monopolie op het reizen naar de ruimte.

De Amerikaanse miljonair Dennis Tito maakte eind april 2001 als eerste toerist een reis naar de ruimte. Hij vloog in een Russische raket naar het internationale ruimtestation ISS. Een jaar later was de Zuid-Afikaan Mark Shuttleworth de tweede ruimtetoerist. Beide mannen betaalden de Russen ongeveer 20 miljoen dollar voor hun uitstapje.