ANTWERPEN - In de Antwerpse haven is donderdag een gifwolk ontstaan, nadat broom was gelekt uit een gekantelde vrachtwagen. Zeker 25 mensen zijn overgebracht naar een ziekenhuis. Volgens de Calamiteiten Infolijn is er voor mensen in Nederland "vooralsnog geen gevaar."

In een straal van ruim vijfhonderd meter rond het voertuig is iedereen geëvacueerd. Ook de bewoners van enkele aanpalende buurten is gevraagd hun woning te verlaten. Het Rode Kruis heeft in totaal mensen opgevangen. Alle evacués moeten de nacht elders doorbrengen.

Broom

Broom wordt onder meer gebruikt in insecticides en in brandblussers. Bij inademing kan het keelpijn veroorzaken, kortademigheid en duizeligheid. Voor de ogen is het bijtend en bij inslikken veroorzaakt het onder meer buikkrampen. De brandweer heeft het broom bedekt onder een laag schuim.

Een extra probleem is dat een deel van de giftige stof in het riool is gelopen, zodat het zich over de hele wijk kan verspreiden. De brandweer spuit daarom natriumhydroxide in het riool om het goedje te neutraliseren. Om diezelfde voegt de brandweer ook natriumbisulfiet toe.

A12

In verband met het ongeval is de A12 (in Nederland de A4) van Antwerpen naar Bergen op Zoom afgesloten. Ook wegen in de haven zijn dicht. Dat leidt tot enorme verkeersproblemen, vooral voor het vrachtverkeer van en naar de haven.

De politie heeft mensen in de wijde omgeving geadviseerd hun ramen en deuren gesloten te houden. Voor mensen die menen het gif te hebben ingeademd, is er een speciaal opvangpunt vanwaar ze eventueel naar een ziekenhuis kunnen worden gebracht.

Hulpdiensten paraat

De hulpdiensten in Zeeland zijn paraat. Volgens een politiewoordvoerder kan het uiterste oostelijke puntje van Zeeuws-Vlaanderen mogelijk hinder ondervinden van de gifwolk.

De wind staat namelijk richting Nederland. Vooralsnog gaat de politie ervan uit dat het voor Zeeland wel zal meevallen, omdat de wolk ver in het havengebied ontsnapte.