ZEIST - Het Wereld Natuur Fonds (WNF) vreest dat de monsterkrab de natuurlijke balans voor de Noorse kust en mogelijk ook in de Noordzee ernstig verstoort. De natuurorganisatie pleit daarom voor onderzoek naar de uitheemse krab en wil dat de Noorse regering de vangstquota voor het dier opheft.

De monsterkrab (officieel rode krab of Kamtsjatka-krab geheten) komt nu in Europa alleen voor bij Noorwegen, maar het WNF sluit niet uit dat de reuzen ook naar warmer water oprukken. Mogelijk leeft de krab over een aantal jaren ook voor de Nederlandse kust en elders in Europa. "Deze soort hoort hier niet thuis. Hij kan een grote verstoring teweeg brengen", aldus een woordvoerster van het WNF.

Monsterkrabben

Ongeveer tien tot vijftien miljoen monsterkrabben vreten de oceaanbodem bij Noorwegen momenteel al kaal, meldde donderdag de zegsvrouw. De krab heeft poten met een lengte tot negentig centimeter en een lijf met een diameter tot vijftig centimeter. Het dier wordt 20 tot 30 jaar oud, kan 4,5 kilo zwaar worden en propt zich vol met mosselen, zeewier, schelpen, viseitjes en wormen. Het WNF signaleert dat het dier ook een bedreiging kan zijn voor de natuurlijke vispopulatie. Het wijfje legt ongeveer 300.000 eitjes per jaar.

Amputeren

Het dier heeft het niet gemunt op mensen, maar kan met een knip van zijn schaar wel in één keer een vinger amputeren. De monsterkrab kwam aanvankelijk alleen voor in Alaska en bij Kamtsjatka (Noord-Azië).

De krab moest daar als voedsel dienen voor de bevolking die daar woonde en werkte bij het stationeren van de onderzeese Sovjetnucleaire vloot. Na het uiteenvallen van de Sovjet Unie en de ontmanteling van de basis, kreeg de monsterkrab vrij baan en namen de soort en zijn leefgebied toe.

Het WNF vindt het verontrustend dat de Noorse regering de groei van de krab-populatie eerder stimuleert dan indamt. "De monsterkrab is economisch een interessante soort, omdat hij veel geld oplevert. Het schijnt lekker vlees te zijn", aldus de zegsvrouw. Monsterkrab is een delicatesse. Het witte vlees kost ongeveer 75 euro per kilo.

Bij Noorwegen mogen elk jaar 100.000 monsterkrabben worden gevangen. Vanaf 2004 gaat het vangstquota omhoog naar 200.000, meldde het WNF.