AMSTERDAM - De Tweede Kamer wil een verbod op zogenoemde treiterlijnen. Minister Laurens Jan Brinkhorst heeft deze pesttelefoonbedrijven vorig jaar al op de vingers getikt, maar dat heeft weinig uitgehaald. CDA, PvdA en D66 willen daarom strengere maatregelen, meldt het Algemeen Dagblad donderdag.

Treiterlijnen zijn telefoonnummers die gebeld kunnen worden tegen een fikse betaling, waarna het bedrijf bekenden of familieleden belt. Deze argeloze mensen worden vervolgens bestookt met verzonnen schokkende berichten, zoals het verongelukken van een familielid. De beller kan meeluisteren naar de reactie van het slachtoffer.

Alhoewel Brinkhorst vorig jaar ook de treiterlijnen waarschuwde, hebben ze hun activiteiten niet gestaakt. "Je moet ervoor zorgen dat mensen niet meer met zulke zaken lastiggevallen worden. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks", aldus D66-er Boris van der Ham. Treiterijen per telefoon worden ook door Kamerleden van PvdA en CDA als 'schandalige terreur' betiteld.

Tegelijkertijd geven de parlementariërs toe dat een verbod lastig is: de grens tussen harde moppen en kwetsend getreiter is vaag.