HILVERSUM - Prins Claus blijkt in 1998 een privébezoek te hebben gebracht aan Fidel Castro, de president van communistische Cuba. Auteur/onderzoeker Frans Bieckman zegt dat in de Zembla-aflevering Bang voor Beatrix die donderdagavond wordt uitgezonden.

Bieckman is bezig aan een boek over Claus dat over enkele weken uitkomt. Ten behoeve van de uitgave kreeg Bieckman inzage in vertrouwelijke verslagen van reizen die Claus maakte tussen 1989 en . Daarbij stuitte hij onder andere op een verslag van het bezoek dat Claus samen met zijn zoon Friso bracht aan Castro.

,,Claus beschrijft een diner met Fidel Castro en de vice-president, samen met zijn zoon, waarbij uitgebreid gesproken werd over de toestand op Cuba, (de Amerikaanse president) Clinton die in een zedenschandaal was beland en over Willem van Oranje'', zegt Bieckman in het VARA/NPS-programma.

,,In de gesprekken zei Castro dat hij zichzelf vergeleek met Willem van Oranje.'' Het toenmalige kabinet Kok zou van het bezoek op de hoogte zijn geweest.

In Bang voor Beatrix wordt een beeld geschetst van de koningin aan de hand van gespreken met mensen als VN-voorman Kofi Annan, ex-minister Max van der Stoel en dichter Gerrit Komrij.