PARIJS - De Franse Senaat (Eerste Kamer) heeft woensdagavond ingestemd met de omstreden wet die het dragen van opzichtige religieuze symbolen op openbare scholen verbiedt. Slechts twintig senatoren stemden tegen, 276 anderen steunden het wetsvoorstel.

Tegen de wet bestaat veel weerstand onder moslims omdat het dragen van hoofddoekjes wordt verboden. Volgens een recente opiniepeiling steunt bijna 70 procent van de Fransen de nieuwe wet die onder meer het dragen hoofddoekjes, keppeltjes en grote kruisen verbiedt.

Krachtig en snel signaal

Premier Jean-Pierre Raffarin verklaarde vóór de stemming dat de wet niet bedoeld is om te discrimineren tegen religies, maar om een ,,krachtig en snel signaal'' af te geven. ,,Onze visie van het seculier zijn, is niet gekant tegen religies'', aldus premier Raffarin.

Iedereen heeft volgens de eerste minister het recht om uitdrukking te geven aan zijn of haar geloof zolang zij maar de wetten van de republiek in de scholen van de republiek respecteren. Maar hij voegde eraan toe dat met deze wet vermoedelijk niet alle problemen worden opgelost.

De goedkeuring van het wetsvoorstel door het parlement was vereenvoudigd door de steun van de oppositionele socialisten voor de wet. De partij kreeg van regeringspartij UMP daarvoor in ruil de toezegging dat het succes van de maatregel over een jaar wordt geëvalueerd.