ROTTERDAM - Honderden taxichauffeurs hebben woensdagavond meteen stille tocht door Rotterdam afscheid genomen van hun zondagvermoorde collega Gerard Denz. De indrukwekkende stoet stopte bijhet stadhuis, waar de broer van Denz na een minuut stilte eentoespraak hield. Hij maakte zich boos over het feit dat deRotterdamse politiek de chauffeurs in de steek laat.

Directeur John Hermans van het bedrijf Taxiworld, waar devermoorde chauffeur voor werkte, vroeg burgemeester Opsteltenmaandag vergeefs om een renteloze lening voor de zogenoemde vrijerijders in de stad. Ze willen daarmee een digitale fotocamera inhun taxi plaatsen om de veiligheid te vergroten.

Tegenwind

''Waarom staat de overheid klaar voor de agrariërs bijeconomische tegenwind, en krijgen chauffeurs nul op het rekest alsze hun eigen veiligheid willen financieren?'', vroeg de broer vanhet slachtoffer zich af. Hij verbaasde zich er ook over dat demoord in de kranten niet meer dan een berichtje van vijftien regelsop pagina drie waard was.

De 52-jarige Denz werd in de nacht van zaterdag op zondag in hetNieuwe Westen in het hoofd geschoten. De politie vond hem liggendnaast zijn taxi. Van de dader ontbreekt nog elk spoor. Een weekeerder werd een straat verder een andere chauffeur in de schoudergeschoten.

Schrik

Volgens chauffeur Hennie, een goede bekende van de omgekomenman, zit de schrik er bij de Rotterdamse taxirijders goed in. ''Delaatste twee weken waren er vier roofovervallen, waarvan twee metletsel. Iedere avond dat je instapt, denk je, 'wie is er nu weeraan de beurt'. Ik heb tegenwoordig weinig wisselgeld meer aanboord.''

De Rotterdamse Taxicentrale heeft aangekondigd eencalamiteitencentrum in het leven te roepen, waarvan ook de kleinereondernemingen gebruik kunnen maken. Chauffeurs in nood zouden zo dehulp van collega's kunnen vragen.