HOOFDDORP - Louis van Gaal is door de KNVB benoemd tot bondscoach van het Nederlands elftal. Dat heeft de voetbalbond vrijdagavond bekendgemaakt.

Van Gaal treedt per 1 augustus aan. De geboren Amsterdammer heeft een contract voor twee jaar ondertekend, tot en met het WK in Brazilië in 2014. Danny Blind zal hem assisteren.

De zestigjarige trainer volgt Bert van Marwijk op, die na het teleurstellende EK van dit vorige maand zijn ontslag indiende.

Van Gaal was begin deze eeuw ook al bondscoach van Oranje, zonder veel succes. Hij vertrok nadat het Nederlands elftal zich niet plaatste voor het WK in 2002.

De laatste klus van Van Gaal was bij Bayern München, waarmee hij de Champions League-finale bereikte maar in april vorig jaar vanwege tegenvallende resultaten werd ontslagen.

Dit jaar zou Van Gaal als algemeen directeur bij Ajax aan de slag gaan, maar door die benoeming zette de rechter een streep omdat niet de juiste procedure was gevolgd.

Danny Blind

Assistent-bondscoach Blind vertrok eerder dit jaar bij Ajax, waar hij hoofdtrainer Frank de Boer assisteerde en later op interim-basis technisch directeur was.

Hij zou ook bij Ajax al gaan samenwerken met Van Gaal, die zijn trainer was toen Ajax in 1995 de Champions League won. Toen de rechter in februari besliste dat Van Gaals voorgenomen benoeming onrechtmatig was, stapte Blind op.

Van Gaal wordt op 10 augustus in Zeist gepresenteerd. Tot die tijd doen de betrokkenen volgens de KNVB geen uitlatingen in de media.

Het Nederlands elftal speelt op 15 augustus de eerstvolgende interland, een oefenduel met België. Op 7 september begint Oranje met een wedstrijd tegen Turkije aan de kwalificatiereeks voor het WK 2014.