RIJSWIJK - De twee mariniers die maandag tot twee weken voorwaardelijke militaire gevangenisstraf en een werkstraf van zestig uur zijn veroordeeld, gaan tegen dat vonnis in beroep. Dat zei hun advocaat S. Springer woensdag. De 19-jarige J.B. en de 20-jarige M.F. waren op 15 augustus vorig jaar tijdens hun wacht in Irak in slaap gevallen.

De mariniers zijn het er niet mee eens dat de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem alle verantwoordelijkheid voor het incident bij hen heeft neergelegd. Ook met de conclusie van de rechters dat er sprake was van opzet, kunnen de mariniers niet leven.

Mariniers

Volgens Springer is ook de organisatie van de mariniers in Irak er voor verantwoordelijk, dat de militairen zo weinig konden slapen. "Het is aan de leiding in Irak om daar fatsoenlijke maatregelen tegen te nemen", vindt de advocaat. Ook het pleidooi dat de militairen na heel veel slaapgebrek de controle over hun eigen lichaam verloren, heeft de militaire kamer in Arnhem in de ogen van Springer ten onrechte verworpen.

De mariniers waren op de bewuste dag om kwart voor zes 's ochtends in slaap gevallen. Daardoor waren zij niet in staat het bewakingsgebied te controleren. Zo ontstond volgens het Openbaar Ministerie gevaar voor de veiligheid van de manschappen; een dreigende situatie die tot desastreuze gevolgen had kunnen leiden.

De Nederlandse mariniers waren in augustus nog maar net begonnen met hun missie in Al Muthanna, in het zuiden van Irak. De omstandigheden waren de eerste weken nog zeer primitief.

De militairen hadden hun kampement opgeslagen op een rangeerterrein bij de stad As Samawah. Slapen was vaak een probleem wegens de extreme hitte overdag en 's nachts. Er waren geen tenten met airconditioning en de temperatuur liep overdag in de zon soms op tot 70 graden Celsius.

Omstandigheden

De rechtbank achtte het echter niet aannemelijk dat de fysiologische omstandigheden zodanig waren dat de mariniers er niets aan konden doen dat ze in slaap waren gevallen. "Het zijn geoefende mariniers die ervoor hadden moeten zorgen dat ze wakker bleven. Ze hebben te weinig op elkaar gelet en hebben bewust risico genomen ten koste van de veiligheid van hun eenheid", concludeerden de rechters.