ASSEN - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Assen vijftien jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 30-jarige Erik W. uit Emmen. De man wordt ervan verdacht op 14 februari vorig jaar zijn -jarige plaatsgenote Johanna Maria van Offeren te hebben verkracht en vermoord.

Volgens officier van justitie M. Wolters had W. moeten voorzien dat hij het 79-jarige slachtoffer zou doden toen hij het zogenoemde wandelvrouwtje met een schop op het hoofd sloeg. "Hij was zich bewust van zijn gedragingen en daarom is hier sprake van moord", aldus Wolters.

Plastic tas

Bovendien wees de officier op de degelijke voorbereiding van de verdachte; het meenemen van een plastic tas, touw en schop toen hij op pad ging en op het beginnende graf dat is gegraven in de buurt waar het slachtoffer is gevonden.

Wolters: "De manier waarop deze vrouw is verkracht en vermoord, is de nachtmerrie voor iedere vrouw. Hij heeft haar als een beest het bos in getrokken en zij heeft hem gesmeekt haar geen pijn te doen."

Pieter Baan Centrum

Het Pieter Baan Centrum heeft tbs met dwangverpleging geadviseerd. Volgens deskundigen van de justitiële observatiekliniek kan W. het misdrijf verminderd worden toegerekend, als het bewezen worden geacht. De man heeft meerdere persoonlijkheidsstoornissen, waaronder een vorm van autisme. Zij achten het gevaar voor herhaling groot.

Wolters denkt in tegenstelling tot de deskundigen dat er wel sprake is van seksuele problematiek, omdat W. na zijn aanhouding heeft aangegeven een seksuele voorkeur voor oudere vrouwen te hebben.