DEN HAAG - Het Terra College in Den Haag heeft drie leerlingen van school gestuurd die bevriend zijn met Murat D., de verdachte van de moord op de onderdirecteur van de school. Onder hen is het vriendinnetje van de jongen. De docenten wilden geen les meer geven aan het drietal.

Dat heeft een woordvoerder van het Terra College woensdag bevestigd. Volgens hem hadden de drie - twee meisjes en een jongen - te veel begrip getoond voor de daad van Murat. Die schoot dinsdag januari in de schoolkantine onderdirecteur Hans van Wieren in het hoofd. De 49-jarige Van Wieren overleed later op de dag in een ziekenhuis.

De drie gaan al sinds de moord niet meer naar school. Ze zitten in een opvangproject van het Leger des Heils voor leerlingen met gedragsproblemen. De school is samen met de leerplichtambtenaar en de onderwijsinspectie op zoek naar een andere school voor het trio.

Het Terra College verwijderde eind januari 27 leerlingen, onder wie het drietal, van school. De schoolleiding dacht dat al deze leerlingen op de een of andere manier sympathie hadden getoond voor de moord. Van hen zijn de afgelopen weken 24 teruggekeerd op het Terra College. Sommigen bleken helemaal geen sympathie te hebben geuit. Aan hen en hun ouders heeft de school haar excuses aangeboden.

De leiding van het Terra College koos voor deze aanpak nadat een aantal leraren had aangegeven dat zij "het niet meer konden opbrengen" om op een normale manier les te geven aan deze leerlingen. Volgens de zegsman van de vmbo-school aan de Beresteinlaan hadden sommige docenten geen vertrouwen meer in de 27 pupillen. Inmiddels is dat grotendeels hersteld.

De woordvoerder benadrukte woensdag dat het niet gaat om "het kil afserveren van leerlingen". Hij noemde het verdrietig dat het zo is gelopen. Het time- out-project van het Leger des Heils heeft veel goed gedaan, meent de woordvoerder. Zonder dat waren waarschijnlijk meer leerlingen van school gestuurd.