PARIJS - Een onbekende groep dreigt de Franse spoorwegen (SNCF) met bomaanslagen. Zij claimt tien bommen met automatische ontstekingen te hebben geplaatst. Het ministerie van Binnenlandse Zaken hield al crisisberaad.

Volgens de autoriteiten woensdag eist de terreurbeweging in een reeks schriftelijke dreigementen 4 miljoen dollar en 1 miljoen euro van de SNCF. Na aanwijzingen van de groep troffen de spoorwegen op het baanvak Parijs-Toulouse bij Limoges daadwerkelijk explosief materiaal aan. Deskundigen konden het spul onschadelijk maken.

De groepering noemt zichzelf AZF, naar de chemische fabriek die op 21 september 2001 in het Zuid-Franse Toulouse explodeerde. Bij de ontploffing, waarvan nog steeds niet vaststaat of het een ongeluk of een aanslag was, kwamen dertig personen om het leven. De catastrofe stond in de schaduw van de aanslagen op de Verenigde Staten tien dagen eerder.

De politie sluit vooralsnog elke relatie tussen de groepering AZF en islamitische of Tsjetsjeense militante bewegingen uit.