DEN HAAG - Ouders die hun dochters in het buitenland laten besnijden, worden hier strafbaar. Minister Donner van Justitie heeft dat woensdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Vrouwenbesnijdenis, waarbij de clitoris en soms ook de schaamlippen worden verwijderd, is in Nederland strafbaar.

Donner wil voorkomen dat de ouders naar landen reizen waar genitale verminking niet verboden is. Het mag dan in landen als Sudan en Somalië een eeuwenoude traditie zijn, in Nederland is het een ontoelaatbare aantasting van de lichamelijke integriteit, aldus Donner.

Delicten kunnen hier over het algemeen alleen bestraft worden als ze ook strafbaar zijn in het land van de pleger. Donner gaat daarop een uitzondering maken.

"We laten de eigen rechtsopvatting prevaleren boven die van het land waar het feit is gepleegd", schrijft de bewindsman. De uitzondering geldt ook voor Nederlanders die zedendelicten plegen in landen waar dat niet strafbaar is. Die kunnen hier gewoon worden vervolgd.

Donner verwacht dat de maatregel ouders zal afschrikken. Onduidelijk is nog hoe de opsporing vorm zal worden gegeven. Een voorstel van VVD-Kamerlid Hirsi Ali om alle minderjairge meisjes uit landen als Somalië jaarlijks aan een medisch onderzoek te onderwerpen, gaat het kabinet te ver. In dat plan zou een arts aangifte moeten doen.