WENEN - Nederland is nog altijd 's werelds belangrijkste 'leverancier' van MDMA, de basis voor de partydrug XTC. Dat bericht het narcoticabureau van de Verenigde Naties INCB in zijn jaarverslag. Volgens het rapport staat Europa internationaal aan kop als het gaat om de consumptie van XTC en bezet het werelddeel de tweede plek als het gaat om het gebruik van cocaïne.

De onderzoekers stellen vast dat "de grote meerderheid van wereldwijd onderschepte MDMA" Nederland als bron heeft. Landen als Oekraïne, Polen, de Baltische staten en Roemenië zijn momenteel in opkomst als belangrijke producenten van synthetische drugs.

China

China is volgens de VN een spil in de aanvoer van grondstoffen voor de drugsproductie. De volkerenorganisatie roept de Europese landen dan ook op beter met Peking samen te werken in de bestrijding van de grondstoffensmokkel en tot een hardere aanpak van gebruikers.

De populairste Europese drugs is volgens de rapportage cannabis. "Volgens een studie heeft 46,2 procent van de jongeren in de EU weleens cannabis aangeboden gekregen en 28,9 procent heeft gezegd eens in hun leven cannabis te hebben gebruikt."

Gebruikers

De hoogste percentages jonge gebruikers, tussen de 15 en 24 jaar, zijn te vinden in Frankrijk (20 procent), Spanje (15 procent), Groot-Brittannië (13 procent) en Nederland (12 procent). De jongeren in Oostenrijk, Griekenland, Luxemburg, Portugal en Zweden gebruiken het minst.

Voor wat betreft harddrugs, stelt het INCB vast dat er weer meer Zuid-Amerikaanse cocaïne naar Europa komt en dat het gebruik van heroïne vooral stijgt in Centraal- en Oost-Europa.