WASHINGTON - John Kerry is de gedoodverfde Democratische uitdager van Bush bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen dit jaar. Kerry vergaarde tijdens de jongste reeks voorverkiezingen in tien Amerikaanse staten zoveel steun, dat de nominatie door de Democratische partij hem praktisch niet meer kan ontgaan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De Amerikaanse president Bush feliciteerde zijn vermoedelijke rivaal bij de verkiezingen in november met diens overwinning op zogeheten Super Tuesday. Hij zei een "bezielde" strijd te verwachten. Volgens senator Kerry van Massachusetts was het een prettig gesprek. Hij wilde niet meer details geven.

Kerry richtte zich dinsdagavond (plaatselijke tijd) in een toespraak tot zijn aanhangers in Washington al helemaal op de komende strijd om het hoogste ambt van de Verenigde Staten. Kerry viel de Republikein Bush in zijn rede onder meer hard aan op diens buitenlands beleid. Hij zei de Verenigde Staten weer terug te willen voeren in de "gemeenschap van naties".

'Roekeloos en arrogant'

De Democraat omschreef de aanpak van Bush als onbeholpen, roekeloos en arrogant en verklaarde deze koers te zullen omgooien zodra hij president is. "Verandering komt naar Amerika", beloofde Kerry. Ook het economisch beleid van Bush moest het ontgelden. Kerry liet weten een half miljoen nieuwe banen te willen scheppen. Ook gaat hij een einde maken aan belastingverlagingen voor rijken en bedrijven. De Democraat beloofde investeringen in onderwijs en gezondheidszorg.

Negen op tien

Volgens televisiestations won Kerry dinsdag in negen van de tien staten waar voorverkiezingen waren (New York, Californië, Ohio, Connecticut, Minnesota, Massachusetts, Maryland, Rhode Island en - op het nippertje- het zuidelijke Georgia). Zowel aan de oost- als aan de westkust gaven Democraten de voorkeur aan Kerry. Voor Super Tuesday boekte Kerry al overwinningen in achttien van twintig staten.

Alleen in Vermont won Kerry dinsdag niet. Hier ging de zege naar de voormalige senator van die staat, Howard Dean. Hij had zich echter al uit de race teruggetrokken.

John Edwards

De laatste rivaal van Kerry voor de Democratische nominatie, John Edwards, stapte dinsdag uit de race na teleurstellende resultaten. In een toespraak tot zijn aanhang in Atlanta maakte de senator uit North Carolina zijn terugtreden nog niet formeel bekend.

Volgens nieuwszender CNN brengt hij het besluit woensdag officieel naar buiten. Edwards trok zijn conclusie nadat was gebleken dat hij in zeker zes staten niet op winst stond.