WASHINGTON - De robot Opportunity heeft op Marsduidelijke aanwijzingen gevonden dat de rode planeet eens''doordrenkt'' was met water.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat heeft de Amerikaanseruimtevaartorganisatie NASA dinsdag bekendgemaakt. Er moet meer dangenoeg water zijn geweest om leven te ondersteunen, aldus experts. De robot heeft echter geen sporen vanlevende organismen gevonden.

Vorm

Bepaalde zwavelverbindingen en de vorm van rotsen dieOpportunity onderzocht in de vlakte Meridiani gaven de experts hetbewijs. ''Er is eens vloeibaar water door deze stenen gestroomd.Het veranderde hun gesteldheid en het veranderde hun chemischesamenstelling'', aldus wetenschapper Steve Squyes.

De Amerikaanse sonde Mars Odyssey vond in maart 2002 de eerstedirecte aanwijzingen voor water op Mars. Vlak onder het oppervlakvan de buurplaneet van de aarde bleken ijsvlaktes te liggen, zoontdekte de satelliet. De Europese Mars Express bevestigde injanuari de vondst van de Amerikanen. Ook registreerde het datwaterdamp uit de Marsatmosfeer in de ruimte verdween.

Water en leven

Opportunity is een van de twee Amerikaanse robots die sindsjanuari over het Marsoppervlak rijden. De voertuigen moeten tot tenminste april naar sporen van water en mogelijk leven zoeken.