ROERMOND - De politie heeft op 27 januari in Limburg een Belgvan Marokkaanse afkomst aangehouden op verdenking van betrokkenheidbij bomaanslagen in Marokko. Dat bevestigde het Openbaar Ministerie(OM) in Roermond dinsdag. Het is niet bekend of het gaat om deaanslagen in Casablanca.

De man kwam in beeld bij een verkeerscontrole. Toen bleek dathij internationaal stond gesignaleerd. De man zit momenteel vast.De rechtbank in Roermond moet binnenkort beslissen over uitleveringaan Marokko.

Handlangers

De man is mogelijk betrokken geweest bij vijf zelfmoordaanslagenop 16 mei in Casablanca. Anonieme bronnen binnen de justitiëlekringen in Marokko beweerden eerder dat de daders vermoedelijk hulphebben gekregen van handlangers in Nederland en Belgïe. Bij deaanslagen op restaurants, een hotel en joodse doelen kwamen 45mensen om het leven, onder wie twaalf daders.

De daders zouden zelf niet de kennis hebben gehad om de bommente maken. Ze zouden handleidingen opgestuurd hebben gekregen vanMarokkaanse handlangers in Nederland en België die in Afghanistanzouden zijn opgeleid.

Banden

In oktober werden in Nederland vijf mannen aangehouden opverdenking van het beramen van terroristische aanslagen. Ditvijftal, dat korte tijd later op vrije voeten kwam wegens gebrekaan bewijs, zou banden hebben gehad met een man die ook bij deaanslagen in Casablanca betrokken was.

Een Marokkaanse rechtbank veroordeelde vorig jaar september eenFransman tot levenslange gevangenisstraf voor zijn aandeel in deaanslagen. Tegen hem was de doodstraf geëist. Hij wordt beschouwdals de leider van een islamitische terreurcel die de aanslagen inCasablanca organiseerde en uitvoerde.