AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt een lid van de gemeenteraad in Den Haag van een miljoenenfraude bij een nog onbekend aantal bedrijven. Het CDA in Den Haag bevestigde woensdagmorgen dat het gaat om fractielid Ali Tiryaki (34).

Tiryaki werd anderhalve week geleden aangehouden, samen met nog vijf anderen. Het OM stelt dat deze personen namens een 'bedrijvenconstructie' ongeveer 1,5 miljoen euro onterecht in rekening zouden hebben gebracht. De verdachten zouden het geld middels valse facturen hebben losgepeuterd.

Een woordvoerder van accountantsbureau PricewaterhouseCoopers bevestigt dat zijn bedrijf een van de gedupeerden is. Hij wil niet zeggen om welk bedrag het gaat. Klanten van PricewaterhouseCoopers zouden niet zijn benadeeld.

Justitie en politie hebben al een jaar aan het onderzoek in de fraudezaak gewerkt. Tiryaki, die de beschuldigingen ontkent, wordt donderdag voorgeleid aan de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam. Deze bepaalt of hij dertig dagen langer mag worden vastgehouden.

Niet tevreden

Tiryaki's raadsman L. van Kleef sluit niet uit dat zijn cliënt wordt vrijgelaten. "De andere verdachten zijn namelijk ook alweer op vrije voeten."

Het raadslid zit sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen namens het CDA in de gemeenteraad van Den Haag. Hij staat niet op de kandidatenlijst voor de komende raadsverkiezingen, woensdag 6 maart. Volgens een partijmedewerkster was het CDA niet tevreden over zijn functioneren. Daarom heeft de partij hem niet opnieuw op de kandidatenlijst gezet.