HOOFDDORP - Bert van Marwijk stopt per direct als bondscoach van het Nederlands elftal.

De zestigjarige keuzeheer diende woensdag zijn ontslag in bij de KNVB, tien dagen na de uitschakeling in de eerste ronde op het EK.

Van Marwijk voerde twee evaluatiegesprekken met de KNVB over de gang van zaken rondom het EK. Deze gesprekken verliepen volgens beide partijen in een ‘open, eerlijke en constructieve’ sfeer.

“De KNVB is Van Marwijk bijzonder erkentelijk: hij heeft uitzonderlijk goed gepresteerd met een finaleplaats op het WK en een eerste plaats op de FIFA-ranking”, aldus directeur Bert van Oostveen van de KNVB.

“Ik kijk persoonlijk met een heel goed gevoel terug op onze samenwerking. Natuurlijk is het spijtig om vroegtijdig afscheid van elkaar te nemen, maar we moeten realistisch zijn.”

WK-finale

Van Marwijk was sinds medio 2008 bondscoach. Hij loodste Nederland soepel naar het WK 2010 en EK 2012.

Op het WK eindigde Nederland als tweede, na een verloren finale tegen Spanje.

De KNVB zal op korte termijn op zoek gaan naar een nieuwe bondscoach. De eerstvolgende interland is een oefenduel met België op 15 augustus.

In de kwalificatiegroep voor het WK 2014 is Nederland ingedeeld in een groep met Turkije, Hongarije, Roemenië, Estland en Andorra.

52 interlands

Onder leiding van Van Marwijk speelde Oranje 52 interlands. 34 daarvan werden gewonnen, tien duels eindigden onbeslist en acht keer verloor Nederland.

De oefenmeester leidde Oranje net zo vaak als Marco van Basten. Alleen Bob Glendenning (87 interlands), Dick Advocaat (55) en Rinus Michels (53) hadden de nationale landenploeg vaker onder hun hoede.