HILVERSUM - Automobilisten ergeren zich in het verkeer het meest aan agressief rijgedrag. Dat bleek dinsdag uit 'Het nationale automobilisten onderzoek' van bureau De Vos en Jansen. Na agressie op de weg (40 procent van de ondervraagden), geeft bijna een kwart van de weggebruikers aan zich rot te ergeren aan bumperkleven.

Het onderzoek vond plaats onder ruim 1300 respondenten via internet in opdracht van Your Personal Call Assistant (YPCA), een bedrijf dat zich richt op mobiele telefonie.

Ruim een op de tien ondervraagden irriteert zich verder het meest aan files. Slechts 0,3 procent zegt geen ergenissen in het verkeer te kennen. Bijna eenderde van de automobilisten zou graag zien dat agressie op de weg wordt aangepakt. Met name mensen ouder dan veertig jaar en vrouwen ervaren agressief rijgedrag als storend.

Als de ondervraagden het als verantwoordelijk minister voor het zeggen zouden hebben, zouden ze als eerste de benzineprijs verlagen, gevolgd door verbreding en extra aanleg van wegen. Het automobilistenonderzoek vindt elk kwartaal plaats en gaat elke keer over een ander thema.