MEXICO - Niet een maar meerdere inslagen van asteroïden zijn de oorzaak van de uitsterving van de dinosaurus. Deze inslagen hebben de verzwakte dinosaurussen van de aardbodem geveegd. Dit zegt een internationale wetenschapsgroep onder leiding van professor Gerta Keller van de universiteit van Princeton in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tot dusver hingen veel wetenschappers de theorie aan dat de inslag van een asteroïde in Mexico in één knal de dinosaurussen op de hele aarde had gedood. Die inslag, waardoor de Chicxulub-krater ontstond, was namelijk zo hevig dat hij effect had op het klimaat op de hele aarde.

Keller en haar collega's stellen echter dat de Chicxulub-krater .000 jaar voor het uitsterven van de dinosaurussen ontstaan is. Deze inslag kan dus niet de enige oorzaak zijn voor de uitsterving van de kolossale dieren.

Klimaatsverandering

De onderzoekers zijn van mening dat de dinosaurussen door sterke klimaatsveranderingen verzwakt en uitgeput waren, waardoor de inslag van een tweede asteroïde hun einde betekende. De onderzoekers beamen dat de eerste inslag bij Chicxulub grote klimatologische veranderingen teweeg heeft gebracht. De tweede inslag 300.000 jaar later, ergens in de Indische Oceaan, zou het definitieve einde zijn geweest van het verzwakte dier.

De onderzoekers hebben aarde en stenen uit de Chicxulub-krater onderzocht. Om de leeftijd van de krater vast te stellen, hebben de onderzoekers gekeken naar fossiele organismen en verandering in patronen van het magnetische veld van de aarde.

Tegenstanders

Tegenstanders van de nieuwe theorie zeggen dat het 'statistisch onwaarschijnlijk' is dat een tweede grote inslag van een asteroïde de aarde treft.