PORT-AU-PRINCE/BANGUI/PRETORIA - In Haïti keerdemaandag, na het vertrek van Jean-Bertrand Aristide, langzaam derust weer terug. De afgetreden president is ondertussen aangekomen inAfrika op zoek naar een definitief ballingsoord.

Nadat zondag in de straten van de hoofdstad Port-au-Prince wasgeplunderd en vernield, begonnen maandag de honderden, zo niet meerdan duizend Amerikaanse, Franse, Canadese en Chileense soldaten vande internationale vredesmacht zich te positioneren op het vliegvelden andere strategische plekken. Zij hebben een mandaat van deVN-Veiligheidsraad gekregen voor (voorlopig) drie maanden. Zijkregen steun van militairen uit andere landen van de Caricom, deCaribische statengemeenschap.

Vrede

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell,maakte bekend dat de rebellen bereid zijn hun wapens neer teleggen, nu Aristide is vertrokken. Rebellenleider Guy Philippe trokmaandag, met een konvooi voertuigen en een vijftigtal zwaargewapende mannen, Port-au-Prince binnen. Hij reed rondjes rond hetpresidentiële paleis dat door de internationale vredesmacht werdbeschermd. Philippe heeft verklaard vrede te willen.

Aristide is inmiddels in de Centraal-Afrikaanse Republiekgearriveerd. Daar wil hij enkele dagen blijven voordat hij naarZuid-Afrika doorreist, aldus een Centraal-Afrikaanse functionaris.Zuid-Afrika is "in principe" bereid Aristide asiel te verlenen,aldus onderminister Pahad van Buitenlandse Zaken maandag. Eenofficieel asielverzoek is echter nog niet binnengekomen.Oppositiepartijen in Zuid-Afrika protesteerden tegen het ideevan asiel voor Aristide. Zij vinden democratische principes in hetgeding.

Onvrijwillig

De in de VS levende chef-lobbyist van Aristide, Ira Kurzban,verklaarde dat Aristide niet vrijwillig is opgestapt, maar totaftreden is gedwongen tijdens de urenlange gesprekken met Franse enAmerikaanse diplomaten. De bemiddelaars zouden hebben gedreigd meteen aanklacht wegens drugshandel als Aristide niet vrijwilligopstapte. Er is geen bevestiging voor het bericht dat de afgetredenpresident in handboeien naar het vliegtuig is gebracht.

De president van het hooggerechtshof, Boniface Alexandre,fungeert voorlopig als interim-president. Daarnaast willen deVerenigde Staten een Raad van Ouderen instellen als interim-bestuurvoor Haïti. De raad moet verkiezingen organiseren en de rebellenontwapenen. Dit is maandag van een anonieme functionaris van hetAmerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vernomen. In de Raadmoeten de regering, de oppositie en de internationale gemeenschapzijn vertegenwoordigd.